4 Aralık 2012 Salı

Online Çizim Dersleri Bölüm 1 - Çizim Öğrenmeyi Öğrenmek



Gariptir ki çizim öğrenmek için herkes tarafından kabul gören belirli yöntemler yok. Tüm çizerler farklı farklı şekillerde öğreniyor çizmeyi. Bazısı çocukluktan itibaren defterlerini manasız çizimlerle dolduruyor, bazısı fotoğrafları kopyalayarak başlıyor çizmeye, bazısıysa erken yaşta düşünce yoluyla kavrıyor çizmeyi.

Çizim yeteneğinden bahsetmek gerekirse, böyle bir şeyin olduğuna inanmıyorum. Çünkü kendim de gayet yeteneksiz bir çizerdim bu işe başladığımda... Hiçbir teknik bilgisi olmadan onlarca Pokemon benzeri yaratık üreten abim vardı önümde, tamamen hayal gücüyle ejderhalar ve türlü türlü yaratıklarla doldururdu defterlerini. Bense onu kıskandım, öyle kıskandım ki kendi kendime ufacık çocukken şu sözü verdim: Ne yapıp edip bir çizer olacak ve abimi geçecektim! Tabii abim daha sonra çizimi bıraktı, ama burada bunu anlatmıyorum. Anlatmak istediğim şey şu: Ben, süper yeteneklerle doğmadım, çocukken de iyi çizmiyordum, bu işi çalışarak öğrendim. Ve nereye gidersem gideyim, insanlar “Çok yeteneklisin!” dedi. Ama bunun yetenek değil, çalışmamın sonucu olduğunu bir tek ben biliyorum. Ve işte kendimde gördüğüm hâlden yola çıkarak size şunu garanti ediyorum ki: “Herkes çizer olabilir.” Bir insan daha iyi bir çizer olur, öteki daha çabuk gelişir, başka birisiyse çok iyi kopya eder. Ama sonuçta herkes yeterince ve disiplinli çalışmayla bir çizer olabilir.

Gözlemlerime göre iyi çizim yapmayı etkileyen iki büyük yetenek var: El Becerisi ve Görsel Zeka.

El becerisi, hepimizin bildiği bir şey. Annelerin “Ay bizim kız çok becerikli, on parmağında on marifet!” dedikleri şey, aslında el becerisi. El becerisi, yapmasını bildiğimiz ve aklımızda hayal ettiğimiz bir şeyi, hayal ettiğimize ne kadar yakın şekilde yapabildiğimizin ölçüsüdür. Örneğin, dikiş dikmeyi bir kere gören bir insan bu işin nasıl yapılacağını algılar, ama kendisi o işi yapmaya çalıştığında bunu yapamayabilir. Eğer ilk denemede bile iyi sonuçlar alabiliyorsa el becerisi gelişkindir. El becerisi yüksek olan insanlar hayal ettikleri şeyleri kağıda tam olarak hayal ettikleri gibi (ya da ona yakın bir şekilde) aktarabilirler. Çizme işini okuyarak ya da başka bir çizeri izlemek yoluyla öğrenebilirler ve bunun sonucunda kalemi çok rahat hareket ettirirler. Yani, hızlı çizim yapan bir çizer görürseniz, bilin ki o kişi aynı zamanda iyi örgü de örebilir.

Görsel zeka dediğimiz şey ise nesneleri zihnimize ne kadar çabuk ve ne kadar doğru kaydettiğimizin ölçütüdür. Aynı zamanda bir şeye/bir yere baktığımızda orada gördüğümüz nesnelerin birbiriyle ilişkisini, renklerini, detaylarını ne ölçüde algıladığımızı (yani ne kadar detaylı olarak zihne kaydettiğimizi) gösterir. Görsel zekası gelişkin olan insanlar, birkaç saniye içinde yüz metre uzaktaki tabelaları okuyabilir, elbisenin altında vücudu tanımlayabilir ve sadece fotoğraf gibi iki boyutlu bir şeyden nesnelerin enini, boyunu ve derinliğini hesaplayabilirler.  Çizdiğimiz her şeyi öncelikle zihnimizde hayal etmek gerektiğinden görsel zeka nesneleri öğrenirken bize çok yardımcı olur. Görsel zekası gelişkin olan bir insan, daha düşük algı seviyesine sahip bir insandan dört-beş kat daha çabuk bir şekilde kendini çizim alanında geliştirebilir. Çünkü çizimde en önemli şeylerden birisi nesneleri üç boyutlu olarak (en-boy-derinliği hesaba katarak) zihinde kaydetmektir. Profesyonel çizerler aynı zamanda çok iyi heykel de yapabilirler, çünkü insan vücudunun şekli zihinlerinde kayıtlıdır.


Öncelikle çizerken ihtiyacımız olan şeylere bakalım. Amatör çizerlerin çoğu profesyonellerin malzemelerine (örn. grafik tablet) sahip olmadıkları için iyi çizemediklerini düşünürler. Halbuki çizim öğrenmek için kurşun kalem ve kağıt yeterlidir.  


Çizim, hayal kurmakla doğrudan bağlantılı bir eylemdir; bundan dolayı nesneleri zihnimizde hayal edebilmek çizimin en önemli unsurlarındandır. Nesneleri doğru hayal edebilmek için ise onları çokça incelemeli ve sık sık bakarak çizim çalışmalıyız. Hayal kurmak düşünsel bir olay olduğundan nesneler üzerinde dikkatli gözlemler yapmak çizim yeteneğimizi de geliştirecektir.


Şüphesiz el altında bulundurduğunuz nesneleri incelemek gözlem yapmak için en kısa yoldur. İnternet ise gözlem için oldukça iyi bir kaynaktır. Fakat internetteki kaynaklar iki boyutludur, dolayısıyla nesnelerin tamamını gözlemleyemeyiz. Evimizdeki nesneler de sınırlıdır, kimsenin evinde modellik yapmaya gönüllü insanlar olduğunu sanmıyorum, varsa oldukça şanslısınız. Bu nedenlerden dolayı çizer, hayatı boyunca gördüğü her şeyi incelemeli, detayları aklında tutmaya çalışmalı ve bunun için yanında bir eskiz defteri bulundurmalıdır. Eskiz defteri, kolay taşınabilen bir boyutta olursa daha iyi olur.



Hayır, bizim amatörün düştüğü yanılgıya neredeyse çizime başlayan herkes düşer. Çizim yapmak için özel bir kalem falan yok, hangi kalem size daha rahat gelirse onunla çizim yapın.  Örneğin ben bazen 0.5 mm 2B uçlu kalemimi, bazense HB, 3B, 5B kurşun kalemlerimi kullanırım çizim yaparken. Ancak bunun bir kuralı yok. Nasıl müzik yaparken hangi enstrümanı kullanacağımız bir kural ile belirlenmemişse çizim yaparken de aracımızı seçmekte serbestiz.



Hayır, hayır! Yanlış replik dostum, çizim öğrenmek için yola çıktık, daha çizgi romana kadar uzun bir yolumuz var.

Kalem, silgi ve kağıdımız hazır. Şimdi tek ihtiyacımız olan şey biraz zaman ve emek. Gördüğümüz her şeyi bu ufak defterciğe çizeceğiz. Kalem kutumuzu, masamızı, bilgisayarın ekranını, odamızdaki oyuncakları, sandalyeyi, koltuğu, giysi dolabını, çoraplarımızı, kalemlerimizi, telefonumuzu... Sınıfta arkadaşlarımızı, parkta oynayan çocukları, lokantada yemek yiyen insanları, televizyon izleyen babamızı ve yemek yiyen annemizi, yeni doğan kuzenimizi... Kısacası gözümüze çarpan ne kadar şey var ise bunları inceleyecek ve birkaç açıdan bu defterimize çizeceğiz. Her gün en azından üç-beş farklı nesne çizmek sizi çok geliştirecek.





Dur bakalım, ilk başta çizememen normal. Kimse anasının karnından çizer olarak doğmaz. Bu işler çalışa çalışa oluyor. Dolayısıyla olmadığında üzülmeyeceksiniz. Tekrar, tekrar deneyeceksiniz ki bir sonraki seferde başarabilesiniz.

Eskiz defteri güzeldir, iyidir, gereklidir. Ama eskiz diye bahsettiğimiz şey, kabataslak, hızlı çizilen çizimlerdir. Yalnızca formu yakalaması yeterlidir. Eskiz defterini her zaman yanınızda taşıyacaksınız, ama bir de daha büyük ölçekli ve ciddi çalışmaları yapacağınız bir deftere ihtiyacınız var. Bu defterin boyutu ise büyükçe olmalı. Mümkünse A3 ya da B4 (25x35 cm) bir defter bulun, daha büyük alanlarda çalışmak, hem bileğinizi açmanızı sağlayarak çizgilerinizi rahatlacak, hem de özgüven vererek çizim hızınızı geliştirecek.

Çizgi çekerken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri, uzunca bir çizgiyi yavaş yavaş, çizgilerin üzerinden tekrar tekrar geçerek kısa çizgilerle çizmemektir.  Bu, amatörlere özgü bir çizim tarzıdır ve bazı amatörler (benim gibi) bu yanlışını fark ettiği anda düzeltirken bazıları hayatları boyunca bu şekilde çizim yapmaya devam ederler. Bunun yerine elinizi rahat bırakarak bastırmadan, defalarca uzun karalama çizgileri atıp, son olarak memnun kaldığınız çizgiyi bastırarak çizmek daha iyi bir yöntemdir. Tabii bu son çizdiğiniz çizgi de kesik kesik çizilmemeli. Çizerken kolu sabit tutup el ile çizim yapmak, bu tarz kesik çizgiler atmanın başlıca nedenidir. Bilek ile çizim yapmayı bırakıp kolunuzu oynatarak  çizim yapmaya alışmalısınız.



Nesneleri üç boyutlu düşünebilmek için halihazırda bilmekte olduğunuz şekillerden faydalanabilirsiniz, çoğu nesne bu basit şekillerin farklı kombinasyonlarla birleşmesinden meydana gelir.


Her gün çizim çalışmaya özen gösterin. Şunu unutmayın ki çizim çalışmak daha çok ve daha çok çizmek içindir! Çizimi sevmeye çalışın, mesleğiniz hâline geldiğinde nefret ederek çizmek istemezsiniz, öyle değil mi?

108 yorum:

  1. Arkadaşlar, yorumları yanlışlıkla sildim, çok özür dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harika bi site olmuş ellerinize sağlık ve bu arada defterlerimiz çizgisiz mi olmak zorunda ?

      Sil
    2. harika bi site olmuş ellerinize sağlık ve bu arada defterlerimiz çizgisiz mi olmak zorunda ?

      Sil
    3. eeeeeevvvvvveeeeeetttttt

      Sil
    4. Yazının üzerinden yıılllaar geçmiş.Zevkle okudum

      Sil
  2. ÇOK GÜZEL BİR SİTE OLMUŞ ELLERİNİZE SAĞLK BUNDAN SONRA TAKİPÇİNİZİM :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Okulların kapanmasından sonra daha sık güncellemeye çalışacağım.

      Sil
    2. Nezaman bölüm 2 gelecek? bu arada süper olmuş :)

      Sil
  3. eline sağlık hocam, bir kafa iki göz çizebilsem o bile yeter :)

    YanıtlaSil
  4. Nacizane bende yorumumu ekleyeyim bunlarında parkta bahçede otururken evde falan eskiz ddefteriniz hep yanınızda olsun ve insanların hareketlerini onlardan habersiz yaklamaya çalışın bu da gözünüzü geliştirecektir :) Ahmedim Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. gerçekten başarılı bir çalışma, benim için çok faydalı oldu. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel ve başarılı bi site olmuş özelliklede benim gibi yeni başlayanlr için. Çalışmalarınızda başarılar sizi sürekli takip edicem.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Ahmet TORUN.Ben 13 yaşındayım ve çizimle ilgileniyorum.Bakarak yaptığım çizimler gayet güzel ama hiç kafamdan bir şeyler üretemiyorum.Siz çizim yapmayı kendi kendinize mi öğrendiniz veya bir kurs ile mi?Kafadan karakter üretebilmek için bana anlatabileceğiniz bir yöntem var mı?Eskiz çizmek ile ilgili bir şeyler anlatırsanız çok iyi olur.Böyle bir blog kurduğunuz için çok teşekkürler,sayenizde artık çizimle ilgili daha çok bilgiye sahip olacağım.Daha çok çizmeniz dileğiyle iyi günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben bu alanda herhangi bir eğitim almadım. Ama pek çok kitaptan çalıştım. Kendi kendine çizim öğrenmek bir yere kadar mümkündür. Bu işi her zaman nota öğrenmeye benzetiyorum. Nasıl nota öğrenmeden iyi müzik yapmak çok zorsa teknik öğrenmeden iyi çizim yapmak da o kadar zordur. Facebook'tan bana ulaşıp özel mesaj yollayabilirsin: http://www.facebook.com/torun.ahmet

      Sil
  8. Elinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. bazen çok iyi çizimler yapıyorum ama bazen çok kötü yapıyorum bi çare bulabilirmisiniz




    (Anlatım çok iyimiş admin kardeş)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Facebook'tan ulaşabilirsin bana. http://www.facebook.com/torun.ahmet

      Sil
  10. Ne güzel bişi yapıyosun sen ya. Teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Üçüncü dersi yazmak için zaman bulmak istiyorum. :'(

      Sil
  11. Bölüm 2'yi sabırsızlıkla bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölüm iki zaten var. Şurada: http://kalemliadam.blogspot.com/2013/01/online-cizim-dersleri-bolum-1.html

      Sil
  12. Helal olsun abi takipteyim :)

    YanıtlaSil
  13. Güzel paylaşım...

    YanıtlaSil
  14. Merhaba İsmim Ozan
    Hem bu ders için hem de içinde geçen bir cümle için ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. O cümle şudur: "Çizim yeteneğinden bahsetmek gerekirse, böyle bir şeyin olduğuna inanmıyorum. Çünkü kendim de gayet yeteneksiz bir çizerdim bu işe başladığımda...".
    Ben oyun programcısıyım, mesleğim gereği çizimlere çok ihtiyacım var. Hayal gücü yüksek bir kişiyim. Bu nedenden ötürü oyunlarım için başkalarının çizdikleri şeyler içime sinmiyor. Hayalimdekiyle uyuşmuyorlar çünkü. Bu sebepten ötürü çizim yeteneklerimi geliştirmek istiyordum. Bu amaç uğruna araştırma yapmaya başladığımda bu blog'u buldum ve okuyunca içim rahatladı doğrusu.
    Teşekkür eder ve başarılarınızın devamını silerim.
    Saygılarımla
    Ozan DENİZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ozan Bey,

      Bu benim biraz geç farkına vardığım bir şey olduğu için şu anda kendi projelerime zaman ayırmakta biraz sıkıntı çekiyorum. Çünkü çizim her ne kadar serbest bir iş dalı olsa da para kazanmak zorundayım. Para kazanmak zaman alıyor ve bu zamanı kendi hayallerim için kullanmak maalesef o kadar kolay değil. Ancak en yakın vakitte bu derslere de devam etmeyi düşünüyorum. Facebook'tan ya da mail yoluyla iletişime geçerseniz size çalışabileceğiniz kaynaklar da tavsiye edebilirim.

      Kolay Gelsin.

      Sil
    2. Selamlar.

      Ozan bey benim durumumu özetlemiş sanki :)

      Kaynakları bizimlede paylaşırsanız çok memnun olurum :) Tavsiyelerinize ihtiyacımız var.

      Osman.

      Sil
  15. Merhaba Ahmet bey benim eskiden ortalama bir çizim yeteneğim varken karikatüristliğe heves edip karikatür çizmeye başlayınca elim bozuldu sizce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karikatür bir yorumlama sanatıdır. Ama yorumlamak için öncelikle bilmelisiniz. Yani anatomiyi gerçek halinde, birebir orantılarla öğrenmelisiniz. Daha sonra karikatürize etmeyi çok basit bulacaksınız zaten.

      Sil
  16. Harika ya ne güzel bir siteymiş bu bundan sonra sık sık gircem bu sayfaya bu siteye:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de boş zaman bulduğumda devam edeceğim. Kusura bakmayın.

      Sil
    2. bizim için bir kaç tane tasarım insan çizer misin çok iyi resim yapmaya başladım senden sonra . bunun için artık insan da çiziyorum amaa bir iki insan çizimini de eklerdinse güzel olar.

      Sil
  17. resime olan yatkınlığımı hem ücretsiz hem de ev ortamında nasıl geliştirebilirim diye düşünürken bu siteye denk geldim. başarılarınızın devamını diliyorum ve Allah razı olsun diyorum.inşallah derslere devam edip başarılı bir profil oluştururum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi yarı yolda bırakmış gibi hissediyorum kendimi. Ama geri döneceğim. Kararlıyım. :)

      Sil
  18. 3. bölümü 4 gözle bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  19. MERHABA BEN GORSEL ILETISIM TASARIMI BOLUMU ISTIYORUM FAKAT CIZIM HAKKINDA HIC BIR DERS ALMADIM CIZIMIM FENA DEGIL SIZCE DERS ALMALIMIYIM BIDE BU BOLUMDE OKUYAN ARKADASLAR VARSA BANA BILGI VEREBILIRLER MI ?? *ZEYNEP*

    YanıtlaSil
  20. emeğinize sağlık şimdi en azından bir ikielbise çizebiliyorum teşekkürler:D

    YanıtlaSil
  21. Ben tam bir karikatur delisiyim amator cizemlerim var espirilerim kurgum ve mizah anlayisim cok iyidir yani oyle soylerler sayenizde cizimlerimide gelistiricem cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  22. ümitlendirici .... "Takipteyim ^^..."

    YanıtlaSil
  23. gerçekten eğitici bir şeydi çizime yeni başlıyanların aklındaki soruları yanıtlar nitelikteydi emeği geçen herkese teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  24. cok iyi anlatmwsin bide cizimlerini gormek isterdim bolum 2 ne zaman???

    YanıtlaSil
  25. bişey soracağım ben okulda asılabilecek şekilde kolay çizimler arıyorum elinizde var mı ahmet torun bey daha yeni çizime başladım

    YanıtlaSil
  26. siteniz mükemmel gerçekten grafık tasarım bölümne hazırlanıyorum çok yardımcı olacak bana :)

    YanıtlaSil
  27. Bende de umut varmış o zaman :) bunu öğrendigime göre hemen çalışmaya başlıyorum :)

    YanıtlaSil
  28. cizime yeni baslayanlar icin önerebileceginiz kitaplar\kaynaklar var mı acaba?

    YanıtlaSil
  29. Harika bir site olmış gerçekten böyle sieler iyi ve yararlı oluyor

    YanıtlaSil
  30. Benim de pek yeteneğim yok ama çizim yapabilmeyi çok istiyorum. Zaten mimar olmak istiyorum bı yüzden çizimim iyi olması gerekli . Bunun için kursa gitmeyi düşünüyorum .İnşallah başarılı olabilirim.

    YanıtlaSil
  31. Mükemmel bir blog. Çizimimi gerçeken geliştirmek istiyordum. Çok teşekkürler harika olmuş :)

    YanıtlaSil
  32. Çok güzel bir site olmuş ellerinize sağlık. Bu siteyi görmeden önce resim yapmaktan korkar durumdaydım şu anda resim yeteneklerimi geliştirebileceğimi düşünüyorum. Paylaşımlar için çok sağolun.

    YanıtlaSil
  33. Şey size bir soru sormak istiyorum. Şuan on dört yaşındayım ve yaklaşık 3 senedir çiziyorum. Bu üç sene içerisinde tabi ki her yönden biraz biraz geliştim. Karakalem yapmaya pek meraklıyım, genelde insan portreleri çizerim. Arada çizim sayfalarına bakıyorum falan. Bir keresinde birisi "Elinizin alışması için ekran üzerinden çizim yapabilirsiniz" demişti. Tabi haliyle ben denedim.. Taslak gibi çizdikten sonra -kağıdı bilgisayar ekranının üzerine koyaraktan tabi- gölgelendirmeyi yapıyorum, ve böylelikle ciddi anlamda çok iyi sonuçlar elde ettim. Tabi bu çok kolayıma gelmeye başladı ve böyle sürdürdüm.. Ama ta ki kendimi "yalancı ressam" gibi görmeye başlayana dek.. bu konuda endişelerim var, lütfen cevap verirseniz size minnettar kalırım. İçimi rahatlatmam lazım..

    YanıtlaSil
  34. ya Ahmetcim bana biraz resim öğrenmemde yardımcı olurmusun

    YanıtlaSil
  35. Temel teknikleri çok başarılı bir şekilde yansıtmışsınız. Ellerinize ve emeğinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  36. görsel zeka ve el becerisini geliştirmek için ne yapabiliriz ?

    YanıtlaSil
  37. Tesekkurler Ahmet bey mühendislik alanında eskiz çizimin önemi çok fazla sayenizde kendinde cesaret bulup başladım saglicakla kalin

    YanıtlaSil
  38. Bende bir seyi ogrenmek istiyorum hic resim yetenegim yok fakat universiteye kadar kendimi ilerletebilirmiyim el yetenegim gelisebilecek bir sey mi?

    YanıtlaSil
  39. Ellerine, aklına sağlık arkadaşım. Çok çok beğendim ben bu rehberi!

    YanıtlaSil
  40. ÇOK teşekkürler bilgimize bilgi kattınız ve yanlışlarımızı öğrettiniz diğer derslerinizi okumaya devam edeceğim

    YanıtlaSil
  41. Cidden gördüğüm en başarılı en samimi en interaktif eğitim serisi elinize sağlık,devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  42. diğer dersleri okumaya kesinlikle devam edeceğim ellerinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  43. sitenizi yeni keşfettim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  44. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  45. yazdıkların tamamen çelişkili sonlarda söylediklerin ilk söylediklerini çürütüyor.

    Hem yetenek diye birşey yoktur çalışmak var diyorsun sonra görsel zekası güçlü olanlar görsel zekası güçlü olmayanlara göre çok daha bu alanda kendilerini geliştirebilir diyorsun.
    Görsel zeka el becerisi diyorsun işte yetenek bunlardır. başka diğerlerinde bulunmayan diyorsun. dediğin gibi demekki yetenek kişiye özel birşey.
    tabiki sadece yetenek yetmez bunu çalışarak geliştirmek gerekiyor.
    Benim bu konudaki fikrim. hayal gücü olmayanlar üç boyutlu düşünemeyenler ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar bir yere kadar buda çok kısıtlı bir yetenek.
    Bir yere kadar gelişirler.
    Bu biraz doğuştan gelir, beyinle bir alakası var. Einstein'ın beyninin diğer insanlardan farklı olduğu ortaya çıktı. Zeki olması beyninin farklı olmasından kaynaklıydı. öldükten sonra beyninde yapılan incelemelerde ortaya çıktı. https://www.youtube.com/watch?v=8SrWoocQqCc
    4 yıldır güzel sanatlar lisesine gidip hayali çizimi ilk okul çocukları gibi olan lise mezunları gördüm. o kadar çalışıyorlar ama boş

    Yetenek diye birşey vardır. Allah herkese farklı yetenekler vermiştir. Böyle olmasaydı iş alanında çeşitlilik olmayacaktı buda düzensizliktir.

    YanıtlaSil
  46. Ben Hala Hİç Bir ŞEy Çizemiyorum :(

    YanıtlaSil
  47. Ben Hala Hİç Bir ŞEy Çizemiyorum :(

    YanıtlaSil
  48. video lu yapsanız cok daha iyi olucak. iyi çalışmalar herkese

    YanıtlaSil
  49. Cidden resimi normalde fazla alakam yoktur. Ama sizin sayenizde resime olan sevgim arttı. Saat 2:45 suları şuan ama ben yarın sabah kalkıp malzemelerimi alıp resim yapmaya baslıcam. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  50. merhaba :) amatör olarak uğraşıyorum çizimle fakat şuan için sadece bakarak çizebiliyorum. kendi hayal dünyamdaki karakterleri kağıda dökmek istiyorum ve bu alanda kendimi olabildiğince geliştirmek istiyorum.bu konuda yardımcı olursanız çok mutlu olurum çünkü yardıma ihtiyacım var :)

    YanıtlaSil
  51. Ayyy çok güzel bir anlatımla anlatmışsınız. Kendimi resim kursunda gibi hissedip diğer paylaşımlarınızı takip edeceğim. elinize kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  52. eskiz defterini kırtasiyelerden eskiz yada bloknot adıyla alabilirsiniz. genelde sayfaları normal bir kağıttan kalın ve çizgisizdirler.

    YanıtlaSil
  53. abi gölge atmayı adım adım göstersen

    YanıtlaSil
  54. Çok tesekkur ederim.yıllardır rresim cizenlere hayranlıkla bakardı.eşimin bir sözüyle karar verdim bende öğrenebilir km diye hep ozel yeteneğin olssa ne olmasını isterdim sözüne ressam derdim.bakalım yapabilecek miyim.anlatımını beğendim.teşekkürler faydalı olmus

    YanıtlaSil
  55. harika anlatım olmuş okurken hiç sıkılmadım çoook teşekürler. devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  56. harika anlatım olmuş okurken hiç sıkılmadım çoook teşekürler. devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  57. Çizim kitabı almak istiyorum ama bir sürü kitap var.Hangisi daha iyi bilmiyorum. Sizce hangi kitabı almalıyım? Bu arada çok güzel anlatmışsınız,çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  58. iç mimarlık ve daha sonra uzay mühendisliği okuyacağım ama iç mimarlık içün yetenek sınavına giricem fakat cizimimi geliştirmek istiyorum ama kursa gidicek zamanım yok internet üzerinden çizimimi olması gereken yetenek sınavı düzeyinde geliştirebilirmiyim cevap verip beni aydınlatırsanız cok sevinirim

    YanıtlaSil
  59. Ben de bakarak berbat çiziyorum ama kendi kafamdan çizimim de boyamam da güzel. :D Metni sevdim. :)

    YanıtlaSil
  60. ciddi olarak resim çizebiliyorum ama resim öğretmenim konu verince tırt çıkıyorum ve resim setleri en az kaç tldir

    YanıtlaSil
  61. Bence resim yeteneği diye birşey var. Çünkü senin ressim yeteneğin yoksa boşvermek gerekir. Mesela benim resim yeteneğim var. Ama ben çalışmadım. Birkere bile... Ben kağıda dünyaya bakış açımı yansıttım. Ve ortaya bomboş kapkaranlık bir oda sadece bir ışık var o ışık çok uzakta yetişemiyorsun... ben allah resim yeteneği vermemisse uğraşmam banane yaa. Ama bemim ressim yetenğim var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet resim yetenegi diye bisey var ama olmayanlarda ugrasiyo allah sana resim yetenegi diye bisey vermis otur da kıymetini bil çevrede resim yetenegi olmayip merak saldigi icin reaim cizimini gelistiren bi suru insan var resmini gelistirmeye calisanlarda var benim gibi onlarin umudunu kırmayı kes ve kendi kotu yorumlarini kendine sakla

      Sil
  62. Abi ben bazı site ve Kanallardan bilgi toplayıp tek bir yerde birleştiriyorum.Senden bilgi alsam kaynakçada belirtsem olurmu?

    YanıtlaSil
  63. ya biz arkadaslarla internet üzerınden okunur çizgi roman hazırlıycaz çizim yapabileceğimiz program gerek ne önerirsiniz veya ne yapmamız gerek acil lütfen.

    YanıtlaSil
  64. bende çok beğendim yazınızı küçüklükten beri sanatı ve sanatçıyı hep farklı gördüm hep bende yapmak istedim imkanlarımdan dolayı bir türlü resim kursuna gidemedim dijital sanat alanında kendimi çok geliştirmek istiyorum buda kendi başıma geldiğim nokta https://www.behance.net/rabikinetli artık sizi sürekli takipteyim çok teşekkürler emeklerinize

    YanıtlaSil
  65. Hocam kaybolan özgüvenimi geri getirdiniz Allah sizden razı olsun dediklerinizi yapıcam ve birgün cizer olucam

    YanıtlaSil
  66. Bende cizmeyi cok seviyorum, ama kafamdan bisey cizemiyorum. Yapilmis bir cizime bakarak ciziyorum yani bu da bi yetenek sayilmiyo ama :) kucukken de ressam bobu izleyerek manzara resmi cizmistim sulu boyayla cok ta guzel olmustu acikcasi :) ama iste bakmadan yapamiyorum bu da kendimi gelistirmeme engelmis gibi geliyo. Kursa fln gitmeyi dusunuyorum ama yetenek yoksa nasil olacak diye de geciriyorum icimden. Bu yazi birazcik icimi ferahlatti acikcasi bakalim bugunden itibaren dediklerinizi yapmaya calisicam bakalim insallah ilerlerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü hayal etmek ayrı birşey, çizmek ayrı birşey. Çiziminizi geliştirirken ayrıca hayalinizide geliştirmeyi deneyebilirsiniz. Özel bir olayı yok sanırım, bildiğimiz göz kapatılır hayal etmeye çalışılır. Ben bu konuda iyi değilim ama hergün çalışarak çizimin gelişmesi gibi hergün çalışarak hayalde o düzeyde gelişir diye düşünüyorum.

      Sil
  67. O kadar güzel ve faydalı bir yazı olmuş ki size ne kadar teşekkür etsem az.Sağ olun.

    YanıtlaSil
  68. Siteniz cidden mükemmel ama ben tam anlamıyla bir beceriksizim. Adam akıllı bir prizma bile çizemiyorum sizden özel olarak yardım almak isterim ama sosyal medya kullanmıyorum bazı nedenlerden ötürü bu yüzden sizinle wattsapp tan konuşma imkanımız olabilir mi diyecektim

    YanıtlaSil
  69. 19.05.2017 4.50 yeteneğim var mı onu bile bilmiyorum ama içimde müthiş bir istek var ben bu işi yapacağım :)

    YanıtlaSil
  70. Arkadaşlarım bana çok yeteneklisin diyor. Senden yardım alarak daha iyi çimeye çalışacağım. :)

    YanıtlaSil
  71. Merhaba. Gerçekten çok güzel yazmışsınız. Çünkü çoğu insan "%95 yetenek %5 çalışma " diyor ve moralimi çok bozuyor. Ama siz çalışma ile basarabilecegimizi söylüyor ve kendinizi örnek veriyorsunuz. Umarım ben de kendimi gelistirebilirim. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  72. Çizgi Film & Karikatürler ile ilgili sayfanızda backlink çalışması yapmak istiyoruz. Detaylar için lütfen iletişime geçin. İletişim için - marketing@sadeceon.com

    YanıtlaSil
  73. çok iyi bir site teşekkürler....

    YanıtlaSil
  74. Bu yazıdaki bilgiler ve anlatım çok harikaydı. Diğer yazılardan devam ediyorum. İnşallah çizimimi geliştireceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  75. Gercekten cok tesekkur ederim bu site icin. Harika bir bölümdu.

    YanıtlaSil
  76. Ab dokuz sene geçmiş aradan ama merak ettim bu kadar güzel bilgiler paylaşmıssın nerelere geldin çizim hayatına ne gibi şeyler kattı

    YanıtlaSil